Ако сте пропуснали първата част от нашите съвети – можете да я прочетете ТУК.

За да прочетете втора част – натиснете ТУК

А за трета част – натиснете ТУК

 

Подходи за подреждане в стелажи и комплектоване за подобряване на работните процеси

  1. Разгледайте очакваното време за комплектоване.

Ключът към ефективността на дистрибуцията е по-доброто използване на складовата недвижима собственост.

 

Комплектоването съставлява 70 % от трудовите задачи в склада, така че тази икономия е голяма.

 

В повечето складови операции комисионирането отнема повече време, отколкото прибирането. Това е мястото, където обикновено се намира работната ръка. Складовете трябва да оптимизират слотирането, за да гарантират, че позициите на палетите и профилите на складиране съответстват на потока от стоки в рамките на конкретния обект.

 

При среда за ръчно комплектуване прост процес на пакетно комплектуване позволява на комплектуващия да комплектува стокови единици, необходими за няколко поръчки, едновременно, като свежда до минимум времето за пътуване.

 

  1. Пакетното комплектуване позволява на работниците да комплектуват повече от една поръчка едновременно, но за големи партиди с множество поръчки е най-добре да има софтуер, който да гарантира точността.

 

Тази стратегия включва комплектоване на повече от една поръчка едновременно и може да бъде постигната както с ръчно, така и с автоматизирано комплектоване. При среда за ръчно комплектуване прост процес на комплектуване на партиди позволява на комплектуващия да комплектува SKU, необходими за няколко поръчки, наведнъж, като свежда до минимум времето за пътуване. Този тип ръчно партидно комплектуване работи най-добре с по-малките SKU, тъй като ръчното комплектуване с по-големи SKU оставя по-голям риск от грешки. При пакетно комплектуване на повече от няколко поръчки едновременно е най-добре да се интегрира софтуер, за да се поддържат нива на точност. Софтуерът може да оптимизира комплектуването, да насочва работника към мястото за комплектуване и да проверява количеството за комплектуване.

 

  1. FIFO стелажните системи са интуитивно решение за оптимизиране на работните процеси в склада.

FIFO е вид управление на складовите наличности, което позволява складовите наличности, поставени в стелажната система първи, да бъдат извадени първи. FIFO стелажните системи са идеални за клиенти, които изискват бърза ротация на запасите, имат висок процент на оборот на инвентара или съхраняват артикули с изтекъл срок на годност. Например приложенията за съхранение на хранителни продукти FIFO позволяват постоянно движение на продуктите, като гарантират, че никой инвентар няма да се развали или изхвърли.

 

Под блоково подреждане се има предвид единични товари, подредени един върху друг и съхранявани на пода на склада в ленти или блокове. Палетите се подреждат на определена височина въз основа на редица критерии, като например състоянието на палетите, теглото на товара, височинния просвет и възможностите на мотокарите в склада.

 

  1. Подреждането по блокове е евтин за прилагане метод и е добър избор за някои складове.

Подреждането на блокове се отнася до единични товари, подредени един върху друг и складирани на пода на склада в ленти или блокове. Палетите се подреждат на определена височина въз основа на редица критерии, като например състоянието на палетите, теглото на товара, височинния просвет и възможностите на мотокарите в склада.

 

Палетите се изтеглят от блока по метода “последен влязъл, първи излязъл” (LIFO). Това не позволява изваждането на склада на базата на дата или FIFO. Изваждането на запасите може да доведе до появата на пчелни килийки, където се появяват празни пространства, които не могат да бъдат запълнени, докато цялата лента не се изпразни.

 

Този метод е евтин за прилагане, тъй като не включва стелажи и може да се използва във всеки склад с отворена подова площ.

 

  1. Не се колебайте да променяте често разположението на продукта.

Пренареждайте позициите на продуктите толкова често, колкото е необходимо. До 60% от дневната дейност на комплектовача може да бъде свързана с времето за пътуване (пеша или с мотокар или уоки-токи), така че намаляването на този разход на време е отлична идея. Добрата стратегия за подреждане на продуктите в слотове може да намали времето за пътуване, като по този начин намали труда за комплектоване. Винаги преценявайте времето и разходите за цялостно пренареждане на слота спрямо разходите за него.

 

  1. Извършете анализ на инвентара си по метода на Парето.

Съберете продажбите и инвентара по артикули. Постройте две диаграми на Парето. За първата диаграма класифицирайте вашите артикули в A, B, C и D (80%, 15%, 5%, 0%) въз основа на продажбите. След това изчислете запасите си за всяка група. Представляват ли артикулите от група А 50% от запасите ви? Ако не, може би нямате достатъчно запаси за тези артикули. Значителното количество запаси за артикули с ниско търсене може да показва проблеми с изчерпването на продуктите, прехода, управлението на инженерните промени и управлението на остарелите запаси.

 

За втората диаграма класифицирайте артикулите си въз основа на наличностите. След това изчислете продажбите за всяка група. Отново, представляват ли артикулите от група А на запасите ви поне 50% от продажбите ви? Ако не е така, запасите може да не са балансирани. Тези диаграми са отличен начин да започнете да разглеждате инвентара си. След като съберете тази информация, ще имате готовност да създадете склад за данни за веригата на доставките за по-нататъшен анализ.

 

  1. Стелажите с широк коридор са популярен подход, позволяващ лесен достъп до всеки съхраняван, палетизиран товар.

Лесен за инсталиране, универсален и рентабилен, стелажът с широк коридор определено е най-популярната система за складиране на палети в склада и директно позволява достъп до всеки съхраняван палетизиран товар. Регулируемите греди позволяват преконфигуриране на складовите разпределения. Следователно гъвкавостта идва от това, че позволява видът на стоките, които се съхраняват, да се променя заедно с бизнес модела. Широките коридори осигуряват пространството, необходимо за лесен достъп на всички видове мотокари до цялото разположение на стелажите. Този стил на широки коридори прави ненужно специализираното оборудване за обработка.

 

  1. Не забравяйте, че стелажите са един от компонентите на многостранен процес.

За много предприятия стремежът към постигане на по-голяма ефективност в склада е постоянна задача. Много предприятия внедряват системи за управление на склада, други подобряват работния процес, като повишават квалификацията на персонала и наемат началници на етажи, за да гарантират, че работата се върши и процесите се спазват.

 

Друг начин за постигане на по-рационален работен процес е използването на подходящо оборудване. То обхваща редица елементи – от вида на стелажите и рафтовете, с които разполагате, до подемното оборудване, като мотокари за преместване на материали.

 

  1. Методът на произволна организация позволява по-добро използване на цялото налично пространство.

Методът на случайната организация поставя инвентара там, където е подходящ. Фиксираният метод, от друга страна, има определени места за всеки продукт. Тази втора система може да бъде по-организирана, но също така може да доведе до образуване на много излишно пространство.

 

Групирайте инвентара си в три категории: А – за най-продаваните стоки, Б – за тези, които се продават над средното ниво, и В – за тези, които се продават под средното ниво. След това подредете помещението за комплектуване така, че екипът ви да има най-лесен достъп до артикулите от група А, след това до артикулите от група В и накрая до артикулите от група С.

 

  1. Групирането по ABC помага за оптимизиране на разположението на продуктите.

Търговците на дребно в областта на електронната търговия много вероятно могат да идентифицират малка част от инвентара си, която се събира и изпраща по-често от останалите. Тези златни билети за печалба се изпращат по-често и трябва да бъдат в наличност по-постоянно, отколкото огромното мнозинство от останалия каталог. За да улесните подбирането и преброяването на тези артикули (особено когато използвате циклично преброяване), групирайте инвентара си в три категории: А – за най-продаваните стоки, Б – за продаваните стоки над средното ниво, и В – за продаваните стоки под средното ниво. След това подредете помещението за комплектуване така, че екипът ви да има най-лесен достъп до артикулите от група А, след това до артикулите от група В и накрая до артикулите от група С.

 

  1. Уверете се, че бързооборотните продукти са на една ръка разстояние.

Втората стратегия, която трябва да приложите за ефективни складови операции, е да използвате правилните варианти за съхранение. Рядко бихте се замислили, че контейнерите за съхранение, в които се съхраняват стоките ви, всъщност могат да забавят работата ви.

 

Бързооборотни продукти, които се движат в насипно състояние, могат да се съхраняват в кашони и палетни стелажи на нивото на пода, за да се обработват лесно, когато се поставят в магазина или в камионите за доставка. Бавнодвижещите се артикули могат да се поставят в подходящи кутии на рафтовете.

 

Винаги избирайте вариантите за съхранение, които са най-подходящи за видовете продукти, които продавате. Също така имайте предвид, че персоналът на склада може по-бързо да изпълни поръчките за търсените продукти, когато артикулите са на една ръка разстояние. Съхраняването на стоките на нивото на кръста позволява на персонала да изпълнява множество поръчки. Все пак имайте предвид, че теглото на артикула също определя мястото на поставяне, тъй като по-тежките продукти трябва да се поставят на по-ниски рафтове или на палети.

 

  1. Фокусирайте се върху намаляване на манипулациите и докосванията.

Колкото по-малко пъти вашата работна сила трябва да работи с продукта, толкова по-ниски са общите ви разходи за изпълнение на поръчките. Работете върху рационализирането на обработката, за да намалите разходите си.

 

  1. Когато си мислите, че сте достигнали работния си капацитет, вероятно това не е така.

Работният капацитет е колко складово пространство може да побере въз основа на конфигурацията на физическото пространство и характеристиките на инвентара, като например размера и формата на елементите. Повечето предприятия смятат, че складовото им помещение работи с пълния си капацитет, докато в действителност той вероятно е около 60 до 80 %. Неуспехът да се управлява складът с пълен работен капацитет струва на бизнеса пари, особено ако се закупи или наеме второ съоръжение, за да се справи с претоварването от склад, който дори не е с работен капацитет.

 

  1. Дори най-добрите стелажни системи могат да станат неефективни, ако не се поддържат.

Поддържайте стилажната система организирана и чиста. Не трябва да се допуска натрупване на боклуци в склада ви. Определянето на график за почистване, наред с изискването за чист склад, позволява по-бързо и по-лесно придвижване както на служителите, така и на машините ви. Възможно е дори да откриете някои липсващи или неправилно поставени поръчки.

 

  1. Поддържайте склада си в логичен ред след първоначалната настройка с постоянни усилия за оптимизация и приоритизиране.

Подреденият склад е печеливш склад. Операциите по комплектоване, независимо дали се извършват от вашия гараж или от предприятие с няколко локации, са жизнената сила на вашия бизнес. При положение че все по-малко традиционни фирми заемат търговски площи с тухли и хоросан, а все повече организации предпочитат да продават само онлайн, логично подреденият склад може да намали разходите и да подсили крайния резултат. Преоценете процеса и конфигурацията на склада си за ефективно събиране на поръчки и изпращане.

 

Следват нашите съвети за ефективен склад:

  • Малко вероятно е най-популярните ви продукти да останат такива от сезон на сезон. Извеждането на тенденциозните продукти на по-достъпните рафтове ви помага да се предпазите от загуба на време. Въведете динамичен процес на подреждане, който да се променя, когато е необходимо.
  • Анализирайте процесите. Ако е необходимо, наемете консултант, който може да помогне на организацията ви да оптимизира методите за комплектуване на поръчките. Независимо дали използвате партидно или зонално комплектуване, единичен комплектуващ, много поръчки или единични, преоценката на процеса вероятно ще ви покаже някои дупки, които източват пари и които могат да бъдат покрити. Отнасяйте се сериозно към препоръките на служителите, тъй като те ежедневно са на работа и знаят къде са проблемите по-добре от всеки друг.
  • Използвайте големи данни и софтуер за пълно оптимизиране на пространството на рафтовете – Знанието за това кои продукти е най-вероятно да бъдат поръчани заедно или какви цветове, стилове или текстури са в тенденция може да ви помогне да определите разстоянието между продуктите, като спестите време за пътуване на комплектовачите.
  • Намалете опциите за доставка. Наличието на множество размери контейнери и кутии за доставка изглежда логично на пръв поглед, но твърде големият избор забавя процеса. Предложете на събирачите по-лесен начин за опаковане на поръчките само с няколко варианта. Това ще ограничи времето, прекарано в търсене, ще намали разходите за превоз за целия склад.