Складовите стелажи са един от основополагащите инфраструктурни компоненти, които улесняват безпроблемната работа и оптималната организация на склада. Чрез използването на стелажи складовете могат да използват максимално пространството и да организират ефективно продуктите, като същевременно позволяват лесен достъп за рационално комплектуване.

 

Но стелажите са само една част от пъзела. Цялостната ефективност зависи и от няколко други фактора, като например разположението на обекта, ширината на коридорите, търсенето на продукти, ефективното обучение за осигуряване на безопасно и ефективно използване на установените стелажни системи и много други. Съставихме това изчерпателно ръководство за складови стелажи, за да предоставим на операторите на складове различни гледни точки и стратегии за максимално използване на пространството.

 

Полагане на основите: Планиране на оптимизацията

 

  1. Планирането е ключът към успешните операции.

 

Трябва да обърнете специално внимание на подреждането на складовите помещения.  Разчитайте на опита и знанията на екипа си и работете заедно.  Кажете им какво трябва да направите и след това внимателно изслушайте предложенията им.

 

При планирането на разположението на склада помислете за съществени неща като например:

  • къде ще се извършва приемането и изпращането
  • къде са зоните за складиране
  • къде ще бъде офисът на управителя на склада
  • къде ще обядват служителите ви
  • как ще се осъществява достъпът до

палетните стелажи, за да се определи видът на мотокарите, ако има такива.

 

Всички тези неща трябва да бъдат планирани предварително. В противен случай, колкото повече премествате нещата без ясна стратегия, толкова по-претоварени и трудни за промяна ще стават стелажите и цялостният поток на склада.

 

  1. Разпределете бюджета на проекта си.

Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е прогнозната цена на новите ви стелажи, както и цената на проектирането и инсталирането на вашето решение.

 

Не винаги става въпрос за това да изберете най-евтиното. Все пак трябва да сте сигурни, че избраните от вас стелажи ще изпълнят изискванията ви, но се пазете от скъсяване на ъглите.

 

Нашият съвет е да обмислите “най-добрата цена на решението”, а не просто да избирате най-евтините стандартни палетни стелажи. Ако се нуждаете от по-специализирано решение за складиране, бъдете готови да похарчите малко повече за системи, като например “палетни потоци” или “изтласкващи” стелажи, както и да се възползвате от помощта на специалисти по планиране и монтаж.

 

  1. Разграничаване на продуктите с висок и нисък поток.

Дейността на магазините с голяма база например се поддържа от съоръжения с висок поток и складове с нисък поток. В складовете с висок поток се използват автоматични системи за съхранение и извличане, за да се намалят разходите. Продуктите, складирани в склада с нисък поток, не са с голямо търсене и тези операции се извършват най-често ръчно.

 

  1. Създаването на вертикални складови единици за съхранение на инвентара

 

Преди да преместите склада си изцяло или да преминете към планиране на нов дистрибуционен център, помислете за надграждане вместо това. Това може да ви помогне да избегнете разходите за разширяване и да увеличите ефективността на процеса на комплектуване. Дръжте по-малките артикули на видно място, а по-големите артикули – в безопасност от повреди, като същевременно използвате пълноценно пространството, с което вече разполагате.

 

  1. Подредете стелажите в дълги редици, а не на къси разстояния, за да увеличите пространството.

 

Може да ви се струва, че разполагате с цялото пространство на света, но в действителност има някои физически ограничения. Няколко неща, които ще трябва да избягвате, докато планирате пространството си, включват:

 

  • Подреждане на стелажи на къси разстояния.

Вместо това ги подреждайте така, че да са възможно най-дълго разстояние, за да се възползвате максимално от възможностите на склада си.

 

  • Подреждане на системи от палетни стелажи покрай стените.

Това създава отворено пространство, но ограничава ефективността на съхранението.

 

  • Създаване на системи за складиране с форма на буквата “L”

Избягвайте това, защото те са твърде трудни за навигация и могат да бъдат още по-трудни, ако мотокарът ви трябва да получи достъп до палетите в тях.

 

Като се стремите постоянно да търсите начини за оптимизиране на разположението на склада, ще имате по-бърза доставка и по-добра организация.

 

  1. Последователно се стремете към оптимизация.

Имайки предвид всичко изброено дотук, определете позиционирането на вашите складови единици,  така че да се насърчи ефективността. Преценете кои стелажи за палети, мецанини, телени стелажи и други видове складови единици ще бъдат от най-голяма полза за обработката на материалите и потока на пратките.

 

  1. Увеличете размера на зоната за приемане.

Приемането е най-важната функция в склада. Една грешка тук обикновено се превръща в десет допълнителни грешки, преди да я поправите. Една грешка в дистрибуцията означава намаляване на нетната ви печалба.

 

Помислете за всички дейности, които трябва да извършва екипът по приемане. Те пренасят палети. Преброяват артикулите и ги сверяват с опаковъчния списък на производителя. Понякога добавят етикети с баркод. Може да се случи производителят допуска грешка при доставката и екипът трябва да пренареди продуктите.

 

В склада може да постъпват артикули за изпълнение на резервни поръчки на клиенти. В такъв случай има нужда от място, където да се извършват този тип дейности по кръстосано докиране. Ако екипът работи в тесни помещения, е много по-вероятно да се появят грешки.

 

  1. Изчислете ефективността на съхранение.

Ефективност на складирането се отнася до количеството пространство, необходимо за складиране на един палет. Докато складовете се измерват в квадратни метри, количеството пространство, което един палет консумира, когато се съхранява, използвайки пълната кубатура на сградата, е значително по-малко.

 

Формулата за изчисляване на количеството квадратни футове, които се консумират от един съхраняван палет, е следната:

Дължината х ширината на склада в инчове, разделена на 144. По този начин се получават квадратните метри на складовата единица.

 

  1. Не съществува универсален най-добър подход към стелажите и организацията.

Начинът, по който е организиран складът ви, наистина е от решаващо значение за това колко ефективно работи той. Изберете метода, който работи най-добре за вас. Може да искате да складирате материали по реда на най-честите продажби или да складирате групи от артикули, които обикновено се продават заедно. Ако продавате сезонни артикули, това е друга възможност за организация.

 

  1. Не планирайте пространството въз основа на повторното използване на съществуващото оборудване.

Планираното пространство трябва да бъде конфигурирано така, че да отговаря поне на текущите нужди. Това неминуемо означава различни размери и видове решения за съхранение от използваните преди това. Важно е да се планира до последния детайл.

 

  1. Поставете упътващи табели, за да постигнете по-висока производителност.

Ако складът ви е голям да окачите табели в края на коридорите в склада си – всъщност това е чудесна организационна тактика, която може да ви помогне да поддържате организацията.

 

Продуктите, отнасящи се до една категория, винаги ще се съхраняват в пътеката Х, например, и никога няма да бъдат намерени другаде. Това улеснява вас и всички работещи в склада ви да запомнят кое къде се намира. Също така обучението на нови служители става по-лесно и по-ефективно, тъй като няма да им толкова трудно да намерят даден продукт, ако могат просто да погледнат нагоре и да го видят на табелата. Освен това решенията за складови табели са лесни за намиране, сравнително евтини за закупуване и още по-лесни за внедряване.

 

  1. Вземете предвид специфичните изисквания за приложение, като например необходимостта от ротация на бързо развалящи се продукти.

Най-добрият съвет за ефективното използване на склада за сухи стоки е: ротацията. Датирайте всички храни и контейнери за храни. Съхраняваните храни не могат да станат по-добри от първоначално вложените, но със сигурност могат да се влошат. Първата вложена храна трябва да бъде първата изнесена храна. Необходимо е малко въображение и умение, за да се разположат храните в склада, така че да се приложи най-добре този принцип. Поддържайте удобен и лесно видим запис на сроковете на годност и продажба на получените храни и на срока на годност като цяло.

 

Продължете към 2-ра част