Ако сте пропуснали първата част от нашите съвети – можете да я прочетете ТУК.

Да продължаваме…

 

Избор на складови стелажи

  1. Стандартни стелажи за палети.

След като се определи общият поток на склада, трябва да се изберат стелажи, за да се използва по най-добрия начин наличната подова площ. Тъй като почти всички материали, превозвани с камиони, се съхраняват върху палети, в повечето складови помещения се използват различни варианти на стелажи за палети.

 

Стандартните палетни стелажи са най-честият избор за всеки обект, който има голям оборот и много различни продукти. Всеки палет върху палетния стелаж е достъпен за водача на мотокара. Това гарантира, че абсолютно никакви части няма да бъдат изгубени.

 

Всяко място за съхранение може да бъде обозначено и посочено в основен списък, независимо дали е електронен или просто на лист хартия. Работникът по обработка на материали може лесно да следва схема на мрежата от редовете и колоните, докато стигне до мястото, където трябва да се съхранява материалът.

 

Това предимство на достъпността има своята цена. Необходим е коридор между всеки комплект палетни стелажи, за да може мотокарът да стигне до палета. В много случаи обаче тази степен на достъпност не е необходима. Понякога цели камиони доставят един и същ продукт. Не е задължително тези стелажи да бъдат индивидуално достъпни. Тъй като всички те са едни и същи, могат да се съхраняват в редици.

 

  1. Дълбок лентов стелаж

Съществуват два начина за съхранение на множество палети в стелажи (съхранение на палети в дълбока лента): да поставите палети в стелажа и те да се движат вътре в стелажа с помощта на гравитацията или да накарате подемника да влезе изцяло (drive-in) или частично (deep reach), за да съхранява и изтегля палета. Сега има и трети начин.

“Палетна совалка”, “Радио совалка”, “Палетна къртица” или “Палетна бегачка” са все примери за автоматизирано съхранение на палети на дълбока дистанция. Тази система има малък подчинен робот, който влиза в стелажите тип drive-in на втора релса под мястото, където се съхранява палетът.  Роботът (совалка) повдига палета на няколко сантиметра от крайния стелаж, на който се съхранява палетът, и го транспортира в системата.

 

  1. Системите за палетни стелажи.

Този метод на организация е полезен за всеки малък или голям бизнес:

 

  • Палетните стелажи намаляват складовите разходи с милиони само през първата година.
  • Този метод прави складирането на материали много по-лесно и по-малко натоварено.
  • Тъй като системите за палетни стелажи могат да складират повече инвентар вертикално, спестеното хоризонтално пространство може да спести необходимостта за ползване на допълнителен склад.
  • Складът ви не само ще изглежда по-организиран, но и ще бъде много по-безопасен, тъй като тези системи са изработени от напълно надеждна по отношение на издръжливостта стомана.
  • Преминаването към система за палетни стелажи може да се окаже голяма първоначална инвестиция за една компания, но резултатите са безспорно рентабилни и си заслужават като цяло. Освен това внедряването на система за палетни стелажи може първоначално да изисква и доста допълнителен труд; но в по-голямата си част е необходимо да се справите с този голям преход само веднъж. След като инвестицията се изплати и насоките на палетните стелажи се установят и вкоренят, поддръжката става много ниска.

 

  1. Структурите на няколко нива стават все по-популярни.

Инженерните системи, които включват структури на няколко нива, стават все по-търсени. Компаниите, които включват тези многостепенни структури за складиране в своите складове, имат по-високи резултати. се издигнат по-високо от всякога – цел, която е възможна благодарение на еволюцията на управляваните с тел и ръчни платформи за събиране на поръчки.

 

С бързото нарастване на многоканалното изпълнение обаче все повече фирми искат да могат да събират разделени кашони или отделни компоненти от високо разположени стелажи.

 

  1. Инфраструктурата на вашите стелажи трябва да варира в зависимост от размера на продуктите.

В много складове големите продукти се съхраняват в насипни стекове или палетни стелажи. Докато при малките продукти ефективността на комплектоването може да се повиши чрез съхраняване на по-малки продукти в проточни стелажи или статични рафтове.

 

 

  1. Помислете за стелажи за съхранение за продукти в насипно състояние.

Стелажите за съхранение на насипни товари са полезни в няколко обстановки извън склада, като например складове за отделите за поддръжка и ремонт.

 

Те се предлагат в различни дължини, дълбочини и височини. Тези стелажи могат да съхраняват части, които са твърде големи, обемисти или тежки за рафтове.

 

В стелажите за едрогабаритно съхранение обикновено се съхраняват продукти като въздушни филтри, гъвкави въздуховоди, по-дълги въздушни или хидравлични цилиндри, средни по размер редуктори, транспортни ленти, редуктори на скоростта, мотор-редуктори и двигатели.

 

“Кръстосаните” греди, поставени точно над нивото на пода, позволяват съхранението на частите над пода. Ръководителите могат да съхраняват палети на пода под стелажите за палети, за да съхраняват по-тежки и големи двигатели, редуктори и машинни части.

 

  1. Подвижните палетни стелажи са ценни инструменти за пестене на пространство.

Подвижните стелажни системи за палети работят на подвижни колички, които елиминират неизползваното пространство в коридорите и могат почти да удвоят капацитета ви за съхранение. На практика няма ограничения за размера, обема, теглото или формата на изделията, които могат да се съхраняват върху подвижни палетни стелажи. Това включва почти всичко, което може да бъде преместено с мотокар, камион или кран. Гъвкави и приспособими, подвижните системи работят в рамките на почти всички ограничения за поддръжка на сградата или тавана и могат лесно да се преконфигурират, ако нуждите се променят.

 

  1. Индивидуалните решения за индустриални стелажи.

В много случаи пълният склад е просто дезорганизиран склад с неподходящи стелажи. Като идентифицирате проблемните области, ще откриете възможност да подобрите ефективността, като същевременно използвате всяка частица от помещението.

 

Подовото пространство е ограничено, но вертикалното складиране може да предложи огромно увеличение на количеството продукти, които могат да се съхраняват. Вертикалното складиране изисква правилния тип рафтове за продуктите с акцент върху безопасността и лесния достъп.

 

  1. Изберете складови стелажи, които са издръжливи и имат дълъг живот.

Преценете вида на стелажите, рафтовете и складовите помещения, от които се нуждаете за продуктите, които ще се съхраняват в склада ви. Закупете здрави стелажи/рафтове, за да осигурите максимална възможна продължителност на живот и износване. Уверете се, че са здраво закрепени към стените и пода, за да предотвратите нараняване на персонала и повреда на продуктите. И накрая, уверете се, че между модулите има достатъчно пространство, така че всички стоки да са лесно достъпни.

 

  1. Вземете предвид товара.

Важен съвет за палетните стелажи е да вземете предвид товара. Какво планирате да съхранявате? Това ще има значение за това дали бихте избрали:

 

  • Стелажи за леки товари (например товароносимостта не надвишава 660 кг)
  • Среднотежки палетни стелажи (например, товароносимостта е между 660 и 1320 кг)
  • Тежкотоварни палетни стелажи (например, товароносимостта е повече от 1320 фунта)

 

Капацитетът на стелажите трябва да съответства на натоварването, което ще поемат. Теглото на товара на всеки рафт не трябва да надвишава максималния капацитет на палета; никога не трябва да претоварвате рафтовете, дори ако за момента изглежда, че стелажът е в състояние да понесе голямото натоварване. Важно е също така, когато разглеждате натоварването или капацитета, да се уверите, че вашият стелаж не е “тежък отгоре”; това означава, че леките товари трябва да се поставят отгоре (високо), а по-тежките – отдолу (ниско).

 

  1. Правилната система за складови стелажи е от съществено значение за осигуряване на безопасността.

Неравномерните стекове могат да бъдат нестабилни и опасни. Когато складовите изделия са подредени неправилно, съществува риск отделни изделия или дори цели стекове да паднат и евентуално да наранят някого. Уверете се, че цялото подреждане се извършва равномерно, като най-тежките предмети са на дъното. Инвестирането във висококачествено стелажно оборудване, което отговаря на съвременните стандарти за безопасност, е от решаващо значение за безопасността на вашите служители.

 

Важно е да се уверите, че вашите системи за палетни стелажи са достатъчно здрави, за да издържат на огромния брой продукти, които ще бъдат принудени да държат.

 

  1. Модулните крайни стелажни системи подобряват достъпността и безопасността на работниците.

Тази система подобрява достъпността на работниците и осигурява безопасност. Капацитетът за съхранение на системата може да бъде увеличен чрез използване на аксесоари като защитни рамки, системи против срутване, стелажи със стоманена мрежа, палубни панели и допълнителни опори.