Ако сте пропуснали първата част от нашите съвети – можете да я прочетете ТУК.

За да прочетете втора част – натиснете ТУК

 

Балансиране на пространството и достъпността

 

  1. Правилното оформление и вариантите на стелажите зависят до голяма степен от продуктовия микс.

Складовете трябва да увеличат максимално пространството за съхранение и по някакъв начин да извеждат продукта навреме. За да се постигне това, експертите предлагат на планиращите да мислят стратегически.

 

Често решенията за стелажи зависят от вида на бизнеса, който обслужва предприятието. За компания за хранителни услуги, която доставя специални продукти на ресторанти, експертите препоръчват плитки стелажи. Този тип продукти не се задържат много дълго на рафтовете.

 

Заводите за съхранение на едро, които бързо обръщат масови количества стоки, като замразени пържени картофи, трябва да използват някои дълбоки стелажи и да ги разнообразяват с два дълбоки стелажа за артикули, които са вариации на една и съща тема, като пържени картофи, пържени картофи за пържоли и т.н.

 

  1. Да се вземат предвид противоположните сили на плътността на съхранение и селективността на продуктите.

 

Първата стъпка в проектирането на ефективна система за съхранение на палети е да се съчетаят оптимално критичните (но често противоположни) функции на плътността на съхранение и селективността на продуктите. Факторите, които трябва да се вземат предвид за една балансирана система за съхранение, включват: общия брой SKU, които са палетизирани, броя на тези, които имат прагови количества на запасите от повече от един товар на палети и до или над 20 товара на палети, изискванията за ротация на запасите (F.I.F.O.) и методите, чрез които ще се извършва изборът на продукти и попълването им.

 

Складирането с висока плътност подобрява използването на пространството, но свежда до минимум достъпа до отделните SKU за натоварване на палети. Директният достъп до всички отделни палети обикновено изисква повече пространство в коридорите, отколкото масивите за съхранение с висока плътност.

 

  1. Винаги подреждайте стелажите така, че да са възможно най-дълги.

Не подреждайте стелажите си за палети по протежение на по-късото измерение. Това означава, че не трябва да разполагате редове от стелажи по измерението от 30 фута; искате стелажите ви да бъдат възможно най-дълги.

 

Не подреждайте стелажите по протежение на четирите стени, като създавате периметрова система с повече стелажи във вътрешността. Това просто не е ефективно.

 

Не създавайте Г-образна форма на стелажите, тъй като това води до загуба на около 5 % от площта на пода.

 

Не създавайте коридор за достъп покрай стената. Последният ред трябва да е до стената.

 

  1. Мобилизирайте стелажите и рафтовете си за по-голяма достъпност.

Като поставите съществуващите или новите си палетни стелажи или рафтове върху колички, които са прикрепени към подови релси, можете да ги уплътните заедно и да създадете подвижни коридори. Това не само замразява площта на склада ви, но и възстановява над 50 % от площта на склада ви, което означава, че можете да удвоите съществуващия си капацитет за съхранение или да използвате това пространство за нещо друго.

 

  1. Правилната система за инвентаризация ще помогне на служителите.

След като сте опростили получаването на материали, продуктите трябва да се съхраняват по възможно най-ефективния начин. Ако служителите прекарват часове в намиране и извличане на продукти, губите битката за разходите. Чрез използването на правилната система за инвентаризация служителите ще знаят точно къде да търсят всеки артикул, когато го поставят в склада или го подбират за транспортиране.

 

Програмите могат да бъдат разработени така, че да групират артикулите по местоположение, като по този начин се предотвратяват часове на обиколки на служителите или на подемните камиони.

 

  1. Осигурете лесна достъпност на продуктите, като подредите стелажите и рафтовете в система от проходи и напречни проходи.

Осигурете си бърз достъп до продуктите, като разполагате със система от коридори и напречни коридори, които улесняват придвижването в склада. Дългите и непрекъснати пътеки могат да затруднят придвижването от една част на склада до друга. Кръстосаните пътеки, които позволяват достъп до основните пътеки, обаче помагат за създаването на по-ефективна и лесна за придвижване мрежа.

 

  1. Разпределяйте теглото равномерно и обучете служителите да правят същото.

Един нов, неопитен служител може да си помисли, че всичко е наред, стига товарът да е поставен върху палета. В действителност всички товари трябва да бъдат поставени върху стелажа правилно и равномерно, защото малка промяна в теглото може да изкара целия палет от равновесие.

 

Именно тук се намесва обучението по безопасност. Разумно е шофьорите да бъдат сертифицирани за работа с мотокари, за да се гарантира безопасността. Можете да организирате обучение по поддръжка и оперативно обучение.

 

  1. Не забравяйте да обезопасите рафтовете си.

Търговските стелажи често са предназначени за съхранение на по-обемисти предмети и затова трябва да са достатъчно здрави, за да издържат по-големи тежести, но и да са изградени по начин, по който няма да се преобърнат или да се люлеят. Изберете материала на рафтовете си в зависимост от това, което искате да съхранявате, или използвайте скоби за монтаж на стена, за да закрепите рафтовете на място.

 

Стелажите за палети имат минимално въздействие върху целостта на склада, дори когато са вградени в сградата като част от фундамента. Самите стелажи са леки и се състоят от по-малко компоненти в сравнение с други системи за съхранение. И като такива, палетните стелажи са значително по-евтини от системите за съхранение с пълни рафтове.

 

  1. Стелажите имат няколко предимства пред рафтовете, включително въздушния поток.

Палетните стелажи имат минимално въздействие върху целостта на склада, дори когато са вградени в сградата като част от фундамента. Самите стелажи са леки и се състоят от по-малко компоненти в сравнение с други системи за съхранение. И като такива, палетните стелажи са значително по-евтини от системите за съхранение с пълни рафтове. Самите стелажи могат да бъдат изградени по-високо от еквивалентните рафтове.

 

Освен това палетните стелажи осигуряват отлична видимост на стоката, както и отлична вентилация и въздушен поток.