Изборът на подемник е един от основните избори, който се прави при оборудване на автомобилен сервиз. Правилният подемник може да улесни и оптимизира работният процес, докато обратно – неправилният да ни доведе до повече главоболия.

Основни стъпки при избор на подемник:

  • Средства за обезопасяване, сигурност на подемниците и качество на изработка.

Винаги избирайте сертифицирани подемници, които задължително имат функциониращи предпазни системи – система за законтряне както на рамената, така и на лапите. Третата, не по-малко важна система за сигурност при подемниците, е тази за предпазване на хидравликата чрез краен изключвател.

Веднага след предпазните системи трябва да се обърне внимание и на качествената изработка. Винаги обръщайте внимание на това колко са усилени оновните възли на подемниците. Ако сте се спряли на двуколонни подемници – има ли луфт в рамената на подемника, колко масивни са осите на които лагеруват рамената, колко е дебел материалът на колоните (винаги избирайте подемници с материал от 5 или над 5 мм). Това ще ви гарантира здравина, сигурност и избягване на бъдещи наранявания и материални щети.

 

  • Какъв тип превозни средства ще се ремонтират и какви ще са най-често извършваните ремонти и обслужвания.

Изключително важно е предварително да знаете дали ще се ремонтират предимно леки автомобили и джипове, или бусове къса и дълга база. Масово предлаганите на българският пазар подемници са 4 тонни и дори най-големите SUV автомобили не представляват особена трудност за тях, но остава факторът височина, с който трябва да се съобразим. При избор на двуколонен подемник с горна синхронизация сме ограничени от хоризонталната греда, но пък подът ни ще е свободен, за да използваме всякакъв вид инструменти на колелца. При подемник с долна синхронизация единствено се съобразяваме с височината на сервиза.

Ножичните подемници от друга страна са чудесни, когато трябва да се работи покрай автомобила и са страхотен избор за сервизи занимаващи се с брандиране, боядисване и т.н.

Разбира се най-оптималният вариант е да се разполага с няколко различни вида подемници, но това не винаги е възможно поради липса на финансови средства, липса на място в сервиза и т.н.

  • Цена и доставчик на подемниците

Много често се прави грешката да се намери и закупи възможно най-евтиният подемник предлаган на пазара. Но и тук важи максимата че “Радостта от ниската цена трае много по-кратко от разочарованието от лошото качество”. Освен че евтините подемници страдат по-често от технически проблеми, те са и опасни за здравето и живота на работещите под тях. Скъпите подемници от друга страна могат да ви оставят без достатъчно финанси за да дооборудвате сервиза си с необходими инсрументи за функциониренето му. За това  е добре да проучите пазара и да изберете подемник с най-добро отношение цена/качество.

Друг важен фактор е и доставчикът от когото ще закупите подемника. Доверете се на търговци които са дълги години на пазара, разполагат с качествени служители, които ще могат да реагират възможно най-бързо при възникване на проблем.