При буталните въздушни компресори превантивната поддръжка е от решаващо значение за гарантиране на функционалността на системата и нейните различни приспособления. Ключовите стъпки за проверка включват филтрите, ремъците, смазочната и охлаждаща система.

Кои компоненти са най-важни за проверка и почистване?

  1. Въздушен филтър

Целта на въздушния компресор е да произвежда чист, компресиран въздух, който в крайна сметка ще захранва множество машини и инструменти. За да се гарантира качеството на въздуха, който излиза в края, околният въздух, който влиза в компресора, трябва да бъде филтриран от примеси, преди да напусне машината. Нищо от това не би могло да бъде възможно без филтър за чист въздух.

Ако въздушният филтър е мръсен, примесите и частиците  попадат в компресирания въздух и  влошават работата на захранваните инструменти и машини. Затова почиствайте редовно въздушния филтър. Подменяйте го на редовни интервали, които варират в зависимост от околната среда.

  1. Маслото на компресорната глава

Маслото може да влоши както качеството на компресирания въздух, така и работата на компресорната глава. Следователно е изключително важно да се гарантира редовна смяна на маслото.

Проверявайте маслените филтри седмично. Освен това заменете изцяло масления филтър на препоръчителни интервали, които могат да варират от 4000 до 8000 часа употреба в зависимост от вашата машина.

Компресорите които не разполагат с маслен филтър, трябва да се обслужват по-често. Това става чрез смяна на масло, което в повечето случаи не надвишава 1л. Сменяйте маслото щом придобие графитен оттенък или на 20-30 работни часа.

  1. Ремъци

За да може въздушният компресор да работи правилно, е изключително важно ремъците да имат точното напрежение. Гумата на всеки ремък трябва да остане твърда, но гъвкава, за да осигури балансирано движение между шайбите на главата и мотора. С течение на времето обаче тя неизбежно ще се износва и напуква на определени места. Следователно е много важно да замените ремъците, преди да загубят напрежението си,  или още по-лошо – да се скъсат по време на работа.

Инспектирайте всеки ремък веднъж седмично, за да проверите дали не са износени. Регулирайте напрежението, ако е необходимо, и заменете всеки ремък, ако установите проблем.

  1. Охлаждане на компресорната глава

 

Охлаждането на буталните въздушни компресори е често пренебрегван фактор за правилно функциониране на машината. Проверете веднъж седмично дали замърсяване по ребрата на главата или  по перката, не пречи за доброто охлаждане.

 

Други части за проверка

В допълнение към периодичното почистване, смазване и подмяна на части, проверявайте различни точки по въздушния компресор и неговите приспособления на редовни интервали. Инспектирайте следното седмично:

 

  • Производителността на въздуха
  • Ниво на маслото
  • Температури
  • Вибрация
  • Напрежение

Проверете въздушния компресор за признаци на изтичане на масло или въздух. Също така проверете пневматичните маркучи за изтичане на въздух, тъй като изтичането силно намалява ефективността на въздушния компресор. Освен това се уверете, че охладителите не съдържат мръсотия.

 

Как да създадете и следвате график за проверка на превантивната поддръжка

Когато правите контролен списък за превантивна поддръжка на въздушен компресор, първо трябва да вземете предвид въпросния тип компресор. Повечето компресори се нуждаят от превантивна поддръжка на различни системни части на интервали, които варират от ежедневно до годишно.

 

  1. Възвратно-постъпателен компресор с въздушно охлаждане

Ежедневно: Изпълнявайте следните стъпки всеки ден или след всеки 8-10 часа употреба.

  • Проверете нивото на маслото. Ако смазката е с графитен оттенък – сменете маслото.
  • Визуално проверете компресора и проверете защитните мрежи на ремъците.
  • Проверете за течове и вибрации.

 

Седмично: Изпълнявайте следните стъпки всяка седмица или след всеки 40-45 часа употреба.

  • Източете конденза от ресийвъра на компресора за да избегнете корозия на ресийвъра.
  • Проверете клапаните на налягането.
  • Почистете повърхностите на компресора и компресорната глава.
  • Проверете компресора и маркучите за изтичане на въздух.
  • Почистете филтъра за всмукване на въздух.
  • Когато времето е влажно или околната среда е прашна, изпълнете предходните стъпки два пъти седмично или на всеки 20 часа.

 

Месечно: Всеки месец или след всеки 160 часа употреба проверявайте обтягането на ремъците.

 

Тримесечно: На всеки три месеца или след всеки 500 часа употреба изпълнете следните стъпки.:

  • Проверете смазочния филтър и сменете масления филтър, ако има такъв.
  • Притегнете болтовете на главите.

 

Двугодишно: На всеки шест месеца или след всеки 1000 часа употреба изпълнете следните стъпки:

  • Проверете клапаните за признаци на течове или въглеродни следи
  • Разгледайте контактните точки на зоната на двигателя превключвателя за налягане.