Двигателите на мотокарите поемат прах и мръсотия от заобикалящата ги среда и земята. Това увеличава разхода на гориво, захабяване на двигателя и намалява надеждността. Какво да направим по въпроса?

 

Подценяван поради микроскопичните си размери, прахът може сериозно да навреди на голяма и яка машина като мотокара.  Мръсните двигатели се затлачват, причинявайки сериозни проблеми като:

 

  •  Захабяване на двигателя

Замърсеният двигател се износва по-бързо, тъй като милиони малки частици се набиват и захабяват лагерите, буталата, цилиндрите и клапаните.  Това означава повече повреди, повече престой и повече части за смяна. Според проучванията – , редовно почистваният двигател има два пъти по-дълъг живот.

 

  • Замърсяване на маслото

Прахът се смесва с масло, то клеясва и не просто не върши работата си – замърсеното масло може увеличи щетите по двигателя, вместо да го защити.

 

  • Проблеми с изгарянето на горивото

Повече прах = по-малко въздух, което влияе пагубно на съотношението въздух/гориво за двигателя. Така двигателят харчи повече гориво и да образува повече вредни емисии.

 

  • Ефекта на циклона

Истинският проблем е, че поддръжката на двигателя на мотокара е по-трудна, отколкото звучи. Двигателите не само всмукват въздух като част от вътрешното горене, но и самото движение на двигателя завихря прах и мръсотия от пода, като циклонна прахосмукачка.

 

Какво да правим?

За да се реши проблемът кардинално, мерките трябва да се комбинират:

 

1: По-високо разположена всмукателна система

Може да звучи очевидно, но потърсете мотокар, който поема въздух от по-високо и съответно по-далеч от праха на пода – разбира се, това пък ще увеличи шума за оператора и ще са необходими мерки за заглушаването му.

 

2: Циклонен въздушен филтър

Най-добрите мотокари тази технология, която пречиства въздуха, преди да го използва. Те са по-дълготрайни, достъпни, намаляват честотата на обслужване и не се запушват, за разлика от конвенционалните филтри. А задръстването му може да ограничи въздушния поток и да направи двигателя неефективен.

 

3: Мислете отдолу нагоре – защитете шасито.

Поставянето на предпазна кора под мотокара е единственият изцяло ефективен начин да спрете директното обиране на мръсотия от земята. Получава се още по-добре, ако вътрешната страна на колелата също е покрита.

Освен прах и мръсотия, тази кора предпазва двигателя от по-едри частици като парчета от палети, стреч фолио и други опаковки. Те се срещат често поради естеството на на работа и могат да нанесат сериозни щети.

 

Нашите мотокари Mitsubishi GRENDIA се произвеждат готови за това предизвикателство – те са проектирани с изцяло капсуловано шаси, защитено от прах и отпадъци, затворено отдолу с предпазна кора и капаци от вътрешната страна на колелата, оборудвани със стандартни функции за справяне с неблагоприятна, прашна и замърсена среда.

 

За всички останали марки може да се запита като допълнителна опция или модификация, Това е съществена част от поддръжката на Вашия мотокар и ще го направи по-надежден, ефективен и с дълъг експлоатационен живот.