Ще ви представим няколко съвета  как можете да направите нужната дезинфекция на мотокара и да се предпазите от вируса.

Може да не ви се вярва, но по волана на мотокара средно има много повече микроби, отколкото по чинията на обществена тоалетна!

Отделно микроорганизми се въдят и по скоростния лост, по седалката, по повърхността на таблото, както и по различните бутони и други превключватели. . Това са идеални предпоставки за разпространението на новия Coronavirus и произтичащото от него заболяване COVID 19.

Има риск от заразяване заради контакта с едни и същи повърхности – защото щамовете на коронавирус оцеляват по няколко дни, а понякога и цяла седмица върху различни повърхности. Още по-голяма е опасността,  ако мотокарът има няколко водача и се сменят без да се направи дезинфекция.

  • Как да се предпазим от вируса и заболяването Covid-19?

Обърнете внимание на хигиената на мотокара! Ако мотокарът е с кабина, не оставяйте използвани носни кърпи или парцали в кабината.

Това не само изглежда гнусно, но и е прекрасен „развъдник“ за всякакъв тип болести. Почиствайте редовно всички части по кабината , с които има интензивен контакт – волан, скоростен лост, дръжки и други. 

За защита от коронавируса, по данни на Bundesgesundheitsministeriums (BMG) – Федералното министерство на здравеопазването – Германия; обикновените домакински препарати са напълно достатъчни, както и антибактериални почистващи средства и т.нар. „мокри кърпички“.

  • Дезинфекциращите препарати не са заместител на почистването

За да бъдете максимално сигурни, дезинфекцирайте отделните части – с повишено внимание, особено ако принадлежите към рискова група (възрастни хорахроничноболни) или имате съмнения, че карът е управляван от  заразен човек.

Важно е да се знае, че дезинфекциращите средства не премахват мръсотията и не са заместител на почистването. Освен това в кара не бива да се използват прекалено агресивни почистващи средства, тъй като те могат да увредят повърхностите напр. седалка ,табло и др.. За волана и скоростния лост не използвайте препарат, който  ги прави хлъзгави.

Почиствайте всички места, които докосвате с ръце!

И най-важното – мийте си ръцете!